sila komen cara penulisan saya (photo crictik"

Saya menghasilkan karya ini dengan menggunakan fotografi sebagai media untuk komunikasi dan menterjemahkan apa yang saya rasa,

“Descriptive photographs is all photographs describe in the sense that they offer descriptive, visual information, with greater or lesser detail and clarity about the surfaces of people and objects” (Barrett:65)”

Element di dalam imej ini menerangkan segalanya, dimana komposisi kanak-kanak memenuhi 2/3 ruang imej diatas, visual ini berkait rapat dengan teori “gestalt” iaitu “law of closure”

Saya juga mengunakan tonal hitam putih bagi menibulkan lagi mood dan meniggalkan kesan yang mendalam kepada penonton dan juga memberikan daya focus yang lebih kepada penonton.

“Interpretive photographs is explain how things are,They are personal and subjective interpretations,more like poetry than a scientific report. Interpretive also closer to Szarkowski’s mirrors than to his windows” (Barrett:78)­­­

Elemen interpritif di dalam imej ini, ialah Ketika saya melihat wajah kanak-kanak orang asli ini melalui kamera, saya dapat melihat betapa sukarnya kehidupan kanak-kanak ini untuk menghadapi cabaran yang akan datang. Melalui renungan anak mata kanak-kanak ini juga saya dapat merasakan ia menggambarkan sesuatu di dalam kepalanya iaitu perbezaaan kehidupan di pendalaman dan juga kehidupan di Bandar.

Masyarakat orang asli merupakan penduduk pribumi dan mempunyai komuniti yang kecil yang tinggal di semenanjung Malaysia, mereka dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu: Negrito, Senoi dan juga Proto-Melayu. Kebiasaan kumpulan-kumpulan ini tinggal dikawasan yang berlainan.

2 comments:

bha a.k.a. Supernova said...

macam terabor jer.....

meeboo said...

aku rasa banyak perkataan kena "repair" sket, jangan terlalu menggunakan english sebagai pengantara bahasa. Mungkin sekadar prosa peribahasa ataupun kiasan daripada orang tertentu, biarlah gambar mempunyai teori yang tertentu.

Lagi satu sebab apa ko pilih gambor ni? ko nak buat tesis ke apo?

citcat


Free chat widget @ ShoutMix

PESANAN

ini semua dunia!! semua mende da tulis dah..!!

Followers